Recept

Miro's Langos
Langos är i Sverige förknippat med marknader, festivaler och olika publika evenemang. I Ungern äter man langos som vi äter pizza och langosen kallas också ibland för Ungerns pizza.
Write a review
Print
Ingredients
  1. 2 potatisar, gärna King Edward
  2. 3 dl mjölk
  3. ½ paket jäst (25g)
  4. 2 msk florsocker
  5. 3 msk olja
  6. 1 tsk salt
  7. 7 dl vetemjöl, gärna Manituba Cream
  8. 0,5 l frityrolja. Det går bra med en billig rapsolja.
Instructions
  1. Koka potatisen. Skala och mosa medan den är varm.
  2. Värm mjölken till 37 grader och lös upp jästen och sockret i 1dl av mjölken.
  3. Låt jästen ligga och dra en stund.
  4. Häll ned ca: 6,5dl av mjölet i en skål och häll i jästblandningen. Blanda i de mosade potatisarna, saltet och resten av mjölken. Knåda till en slät deg och strö över lite mjöl. Låt den jäsa övertäckt i en timma.
  5. Dela degen i 12 bitar. Mjöla bakbordet och kavla ut tunna kakor, strö lite mjöl över. Lägg dessa på en plåt eller bricka och låt jäsa 10 min.
  6. Hetta upp olja i PanGourmet till 160-170 grader och fritera dem en i taget tills de fått fin färg. Vänd och fritera andra sidan också. Tänk på att PanGourmet har en mycket kraftig brännare och jag råder er att använda termometer när ni friterar för att få koll på temperaturen.
  7. När Langosen är färdigfriterad, dra upp den på pannkanten så den får vila lite och överskottsoljan kan rinna bort.
  8. Du kan lägga på vad du vill på langosen, till och med äta den som den är med bara strösocker på men om du vill äta Miro´s Langos så gör enligt följande;
  9. Blanda ihop lika delar fetaost och Rysk yoghurt. Finhacka lite mellanstark chili och blanda i. Låt stå en timme i kylskåp.
  10. Pressa ner en stor vitlöksklyfta i olivolja. Låt stå en timme i rumstemperatur.
  11. Tag en färdig langos från pannkanten. Pensla oljeblandningen på langosen och lägg sedan på ost/youghurt-blandningen i den mängd som önskas. Njut !!
Gourmetpannan http://www.gourmetpannan.se/
Entrecôte-panna med crème fraiche och chilli
Serves 10
Write a review
Print
Ingredients
  1. 1,5 kg Entrecote
  2. 400g bacon
  3. 3 stora gula lökar
  4. 1 hel vitlök
  5. 400g champinjoner
  6. 3 spetspaprikor
  7. 2 medelstarka chili
  8. 0,5 l creme fraiche
  9. 0,5 l vispgrädde
  10. 2 liter standardmjölk
  11. Smör
  12. Kalvfond
  13. Sambal olek
  14. Champinjoncreme
  15. Svartpeppar
  16. Vegeta (Kroatisk krydda, finns på Ica Maxi, Coop)
Instructions
  1. Putsa bort fettet från entrecoten och skär den i tunna skivor. Lägg köttet åt sidan en stund.
  2. Lägg det fettet som du putsat bort i pannan och låt det smälta.
  3. Skala och hacka löken grovt
  4. Borsta champinjonerna rena och skär dessa i grova bitar
  5. Skär bacon i centimeterstora bitar.
  6. Ta ur bitarna från putsen som ligger i pannan och låt det smälta fettet ligga kvar. Lägg i baconbitarna.
  7. Lägg i löken och champinjonerna.
  8. Dela vitlökshuvet och plocka ur klyfterna. Krossa dessa med en stor kniv och skär sedan klyftorna i bitar
  9. Skär paprikorna i grova bitar
  10. Skär upp chili -frukterna. Ta ut kärnorna. Hacka fint.
  11. Lägg i vitlöken, paprikorna och chilin. Var försiktig så att inte vitlöken bränns.
  12. Låt detta fräsa på låg värme en stund.
  13. Flytta upp grönsakerna utmed kanterna på PanGourmet och öka värmen.
  14. Lägg i en rejäl klick smör.
  15. Lägg i köttet och fräs på. Krydda med vegeta. Tänk på att vegeta är mycket salt.
  16. När köttet är brynt, dra ner grönsakerna från kanterna och blanda ihop allt.
  17. Tillsätt mjölk, creme fraiche, grädde. Låt koka ihop 10-15 min på låg värme.
  18. Smaka av med sambal olek, kalvfond, champinjoncreame och svartpeppar.
Notes
  1. Servera gärna ihop med tortellini med någon grönsaksfyllning eller någon typ av äggpasta.
Gourmetpannan http://www.gourmetpannan.se/
Tortellini & kyckling i grädde
Serves 8
Write a review
Print
Ingredients
  1. 10 stora champinjoner
  2. 2 stora gula lökar finhackade
  3. 1 gul paprika
  4. 1 röd paprika
  5. 6 klyftor vitlök
  6. 900 g kycklinglårfile
  7. 5dl grädde
  8. 5dl Cream Fraiche
  9. 2,5 liter färdig svampfond. Se mängd koncentrerad fond på resp. flaska.
  10. 2 msk rapsolja kallpressad
  11. 25 g smör
  12. 4msk tomatpure
  13. Smoked paprika pulver
  14. Sambal badjak
  15. Pepparmix
  16. 1 kg färsk tortellini
Instructions
  1. Hacka löken fint.
  2. Tänd upp ring 2, 3 och 4 på PanGourmet:en. (4 är den största och är längst ut)
  3. Lägg i smöret och oljan
  4. Fräs löken en liten stund och dra upp den på kanten när den är mjuk och glansig. Oljan och smöret kommer att rinna ner mot mitten av pannan. Tänk på att PanGourmet har en mycket kraftig brännare och du använder bara en eller max två brännare när pannan är varm.
  5. Fräs på svamp, paprika, tomatpuré och vitlök mitt i pannan.
  6. Blanda ner löken efter en stund och pudra över tunt med smoked paprikapulver.
  7. Dra upp detta på kanten och låt det småfräsa där.
  8. Hetta upp panna och fräs på kycklingen. Krydda med pepparmix.
  9. Blanda ihop alltihop och slå på fonden, cream fraiche och grädden. Krydda med sambal badjak och låt koka en liten stund. Lägg i tortellinin och låt koka 5 min under lock.
Notes
  1. Servera med en fräsch grönsallad och ett glas smörigt Chardonnay. Mums!
Gourmetpannan http://www.gourmetpannan.se/
Gustavs Kroatiska potatis-panna
Serves 10
Write a review
Print
Ingredients
  1. 2 kg potatis, gärna Anja eller mandelpotatis
  2. 100g smör
  3. 1 dl olivolja
  4. 250g varmrökt tärnat sidfläsk
  5. 100g tunt skivad pancetta
  6. 1 st stor purjolök
  7. 1 st vitlökshuvud (alla klyftor)
  8. 50g färsk basilika
  9. 250 g körsbärstomater med kvistar
  10. Havssalt och nymalen peppar
Instructions
  1. Häll i 5 liter vatten i din Pangourmet. Tillsätt salt och lägg i potatisen med skal.
  2. Koka under lock tills potatisen är mjuk och tag då upp den med en hålslev. Slå av vattnet. Ta det vackert, tänk på att det är varmt!!
  3. Lägg i smöret och häll på olivoljan.
  4. Lägg i sidfläsket och låt det götta till sig på låg värme en stund
  5. Lägg i tomaterna, gärna med kvistarna kvar och låt dom fräsa med en stund
  6. Strimla purjolöken, hacka vitlöken och lägg i detta
  7. Lägg i potatisen och dela dom med stekspaden, inte mosa, bara krossa
  8. Lägg på den tunt skivade pancettan och basilikan
  9. Salta och peppra
Notes
  1. Servera till grillat kött eller fisk.
  2. "Korvagött!!"
Gourmetpannan http://www.gourmetpannan.se/
Potatisstomp
Serves 8
Write a review
Print
Ingredients
  1. 1,5 kg potatis av mjölig sort (King Edward)
  2. 1 dl finhackad silverlök
  3. 2 msk olivolja, mild pepprig
  4. 100 g smör
  5. Finrivet citronskal sk. Citroncest från två citroner. Obs. tänk på att inte riva för djupt i citronskalet, för då blir det beskt!
Instructions
  1. Tvätta potatisarna noga och koka med skalet på.
  2. Hacka silverlöken fint.
  3. Finrivet citronskal sk. Citroncest.
  4. Tänd upp ring 2 och 3 på PanGourmet:en
  5. Lägg i smöret och låt det smälta
  6. Fräs löken en liten stund
  7. Lägg i potatisen med skalet på och låt lite av kokvattnet åka med ner i pannan. ”Krossa” potatisen med en stor ballongvisp eller liknade. Potatisen ska inte mosas helt utan det ska vara hela bitar kvar.
  8. Slå på olivoljan och citroncest.
  9. Kör runt i pannan en liten stund. Se upp så det inte bränns.
Notes
  1. Servera till allt grillat men även till mjölkkokt lax eller annan fisk.
Gourmetpannan http://www.gourmetpannan.se/
Friterad klyftpotatis
Write a review
Print
Ingredients
  1. 2-4 potatisar per person. Köp gärna tvättad potatis så behöver du bara skölja dessa innan du skär upp i klyftor. Behåll gärna skalet på.
  2. 1 l olja
Instructions
  1. Värm upp 1 liter billigare rapsolja i PanGourmet till 160-170 grader. Använd gärna termometer.
  2. Lägg i potatisklyftorna och rör om. Var försiktig då oljan är mycket varm.
  3. Vänd runt bland klyftorna då och då. När potatisen fått fin färg tag upp en och provsmaka. Den ska vara helt mjuk på insidan och krispig på utsidan.
  4. När potatisen är färdig, dra upp klyftorna på pannkanten och låt överskottsoljan rinna av. Efter några minuter är potatisklyftorna torra och fina men ändå varma.
Notes
  1. Servera till grillat kött, fisk eller ät dom bara som de är med salt, Ajvar eller Ketchup.
Gourmetpannan http://www.gourmetpannan.se/